Spuisluis in Oranjesluizencomplex open om water Markermeer te lozen

AMSTERDAM – De waterstanden in het IJsselmeer en Markermeer zijn nog altijd hoog, echter zijn er goede spuimogelijkheden voor het IJsselmeer en Markermeer. Rijkswaterstaat heeft in Amsterdam de Spuisluis in het Oranjesluizencomplex geopend om het water van het markermeer te lozen. Hierdoor kan er momenteel water uit het Markermeer via het IJ en Noordzeekanaal worden afgevoerd richting de zee.

Het water staat historisch hoog langs de dijken tussen Hoorn en Amsterdam. Nog niet eerder was er een hoogte van 45 cm boven NAP gemeten. Lokaal viel dit hoger uit. Inmiddels daalt ook het peil van het Markermeer, maar minder snel dan het IJsselmeer. Maar ook hier zijn de vooruitzichten gunstig. Sinds gistermiddag wordt er gespuid via de Oranjesluizen en naar verwachting kan Rijkwaterstaat vanaf vanmiddag ook spuien bij Krabbersgat (Enkhuizen) in de richting van het IJsselmeer.

Zolang het peil van het Noordzeekanaal niet te hoog wordt, kan de spuisluis in gezet worden. Het water wordt via het Spui- en Gemaalcomplex in IJmuiden op de Noordzee geloosd.

Beeld; VLN NIEUWS – Sam de Joode

Bekijk ook de volgende items:

 

Auto te water in Uithoorn, persoon gereanimeerd

Op de Boterdijk in Uithoorn is woensdagavond een personenauto te water geraakt. De auto raakte op zijn kop in het

 

Vlammenzee bij zeer grote brand Haarlem

De brandweer is woensdagochtend omstreeks 05.00 opgeroepen voor een grote brand in een bedrijfspand aan de Surinameweg in Haarlem. Er

 

Twee personen gewond na ongeval motor-auto De Boelelaan Amsterdam

Op de Boelelaan heeft omstreeks 16.00 uur een ongeval plaatsgevonden tussen een auto en motor. Daarbij raakte zeker twee personen

You cannot copy content of this page