Spuisluis in Oranjesluizencomplex open om water Markermeer te lozen

AMSTERDAM – De waterstanden in het IJsselmeer en Markermeer zijn nog altijd hoog, echter zijn er goede spuimogelijkheden voor het IJsselmeer en Markermeer. Rijkswaterstaat heeft in Amsterdam de Spuisluis in het Oranjesluizencomplex geopend om het water van het markermeer te lozen. Hierdoor kan er momenteel water uit het Markermeer via het IJ en Noordzeekanaal worden afgevoerd richting de zee.

Het water staat historisch hoog langs de dijken tussen Hoorn en Amsterdam. Nog niet eerder was er een hoogte van 45 cm boven NAP gemeten. Lokaal viel dit hoger uit. Inmiddels daalt ook het peil van het Markermeer, maar minder snel dan het IJsselmeer. Maar ook hier zijn de vooruitzichten gunstig. Sinds gistermiddag wordt er gespuid via de Oranjesluizen en naar verwachting kan Rijkwaterstaat vanaf vanmiddag ook spuien bij Krabbersgat (Enkhuizen) in de richting van het IJsselmeer.

Zolang het peil van het Noordzeekanaal niet te hoog wordt, kan de spuisluis in gezet worden. Het water wordt via het Spui- en Gemaalcomplex in IJmuiden op de Noordzee geloosd.

Beeld; VLN NIEUWS – Sam de Joode

Bekijk ook de volgende items:

 

Ravage na explosie gevel uit portiekwoning, mensen gered Amsterdam

In de nacht van zondag op maandag werd de buurt aan de Du Perronstraat in Amsterdam opgeschrikt door een krachtige

 

Bestuurder gevlucht na ongeval Badhoevedorp

In de nacht van zondag op maandag heeft er een ongeval plaatsgevonden op de Oleanderlaan in Badhoevedorp. Een auto raakte

  

Boze supporters wachten spelersbus Ajax op bij Johan Cruijff Arena

Bij de Johan CruijffArenA in Amsterdam hebben een grote aantal harde kern Ajax supporters verzameld bij de ingang van de

You cannot copy content of this page