Einde historisch hoogwater Markermeer in zicht

Monnickendam/Waterland – Vanavond rond 21.00 uur wordt opnieuw een hoogtepunt van het waterpeil in het Markermeer verwacht vanwege de aanhoudende noordoostenwind. Na dinsdag neemt de wind af en daarmee zal ook uiteindelijk de overlast verminderen, waardoor het water zal zakken.

De Gemeente Waterland heeft maandag middag een brief rondgebracht aan bewoners en ondernemers in een gedeelte van het centrum van Monnickendam. De Gemeente heeft namelijk besloten een deel van de wijk (De Gooische Kaai en de binnenhaven, red.) af te sluiten vanwege mogelijke schade aan de kade en het wegdek als gevolg van de wateroverlast. Zodra het waterpeil is afgenomen, zullen de kades worden geïnspecteerd door de Gemeente.

Einde in zicht

Het water stond historisch hoog langs de dijken tussen Hoorn en Amsterdam. Nog niet eerder was er een hoogte van 45 cm boven NAP gemeten. Lokaal viel dit hoger uit. Inmiddels daalt ook het peil van het Markermeer, maar minder snel dan het IJsselmeer. Maar ook hier zijn de vooruitzichten gunstig. Sinds gistermiddag wordt er gespuid via de Oranjesluizen. Naar verwachting kan Rijkwaterstaat later ook spuien bij Krabbersgat (Enkhuizen) in de richting van het IJsselmeer.

Desondanks blijft het Waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier alert, zo zijn zij nog steeds opgeschaald in alarmfase 1. Daarom worden de dagelijkse dijkinspecties in het kader van de waterveiligheid voortgezet.

Beeld: VLN Nieuws – Sam de Joode

Bekijk ook de volgende items:

 

Ravage na explosie gevel uit portiekwoning, mensen gered Amsterdam

In de nacht van zondag op maandag werd de buurt aan de Du Perronstraat in Amsterdam opgeschrikt door een krachtige

 

Bestuurder gevlucht na ongeval Badhoevedorp

In de nacht van zondag op maandag heeft er een ongeval plaatsgevonden op de Oleanderlaan in Badhoevedorp. Een auto raakte

  

Boze supporters wachten spelersbus Ajax op bij Johan Cruijff Arena

Bij de Johan CruijffArenA in Amsterdam hebben een grote aantal harde kern Ajax supporters verzameld bij de ingang van de

You cannot copy content of this page