Einde historisch hoogwater Markermeer in zicht

Monnickendam/Waterland – Vanavond rond 21.00 uur wordt opnieuw een hoogtepunt van het waterpeil in het Markermeer verwacht vanwege de aanhoudende noordoostenwind. Na dinsdag neemt de wind af en daarmee zal ook uiteindelijk de overlast verminderen, waardoor het water zal zakken.

De Gemeente Waterland heeft maandag middag een brief rondgebracht aan bewoners en ondernemers in een gedeelte van het centrum van Monnickendam. De Gemeente heeft namelijk besloten een deel van de wijk (De Gooische Kaai en de binnenhaven, red.) af te sluiten vanwege mogelijke schade aan de kade en het wegdek als gevolg van de wateroverlast. Zodra het waterpeil is afgenomen, zullen de kades worden geïnspecteerd door de Gemeente.

Einde in zicht

Het water stond historisch hoog langs de dijken tussen Hoorn en Amsterdam. Nog niet eerder was er een hoogte van 45 cm boven NAP gemeten. Lokaal viel dit hoger uit. Inmiddels daalt ook het peil van het Markermeer, maar minder snel dan het IJsselmeer. Maar ook hier zijn de vooruitzichten gunstig. Sinds gistermiddag wordt er gespuid via de Oranjesluizen. Naar verwachting kan Rijkwaterstaat later ook spuien bij Krabbersgat (Enkhuizen) in de richting van het IJsselmeer.

Desondanks blijft het Waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier alert, zo zijn zij nog steeds opgeschaald in alarmfase 1. Daarom worden de dagelijkse dijkinspecties in het kader van de waterveiligheid voortgezet.

Beeld: VLN Nieuws – Sam de Joode

Bekijk ook de volgende items:

 

Auto te water in Uithoorn, persoon gereanimeerd

Op de Boterdijk in Uithoorn is woensdagavond een personenauto te water geraakt. De auto raakte op zijn kop in het

 

Vlammenzee bij zeer grote brand Haarlem

De brandweer is woensdagochtend omstreeks 05.00 opgeroepen voor een grote brand in een bedrijfspand aan de Surinameweg in Haarlem. Er

 

Twee personen gewond na ongeval motor-auto De Boelelaan Amsterdam

Op de Boelelaan heeft omstreeks 16.00 uur een ongeval plaatsgevonden tussen een auto en motor. Daarbij raakte zeker twee personen

You cannot copy content of this page