Mysterieuze ammoniak lucht in riool, Alkmaarse woonwijk

Op de Van Maerlantstraat in Alkmaar kwam vanmorgen omstreeks 06:50 een melding binnen vanuit buurtcentrum ‘Overdie’. Medewerkers roken een vreemde geur en konden niet plaatsen waar de lucht vandaan kwam.

Daarop is de brandweer gealarmeerd, deze kwam naar het buurtcentrum met een tankautospuit, officier van dienst en een adviseur gevaarlijke stoffen.

Deze hebben verschillende metingen verricht in het buurtcentrum, later bleek de geur afkomstig uit het riool.

Daarop is in de gehele woonwijk onderzoek verricht door de brandweer om het effectgebied in kaart te brengen en de mate van verspreiding van de stof. Hiervoor zijn ook verschillende rioolputten opengemaakt.

Een woordvoerder van Veiligheidsregio Noord Holland Noord laat weten aan VLN Nieuws dat er uit onderzoek is gebleken dar er geen sprake is van een lekkage van Ammoniak, bijvoorbeeld van een koelinstallatie. Wat wel de oorzaak is, is vooralsnog onbekend.

De ammoniaklucht uit het riool werd waargenomen in verschillende delen van de woonwijk.

Door de brandweer is in kaart gebracht in welke mate de stof is verspreid in het riool.

De Omgevingsdienst en het Hoogheemraadschap Noord-Holland doen onderzoek naar het effect op de natuur. De woordvoerder laat weten dat om een verdere verspreiding van de stof te beperken, in het riool dammen worden geplaatst. Hierna zal het Hoogheemraadschap de riolering laten uitzuigen.

Het is momenteel onbekend of een aanvullend onderzoek gedaan zal worden naar de oorzaak van de stof.

Foto’s: VLN Nieuws – Sam de Joode

Bekijk ook de volgende items:

 

Lachgaskoerier overvallen, een aanhouding Molukkenstraat Amsterdam

Een Lachgaskorier is in de nacht van vrijdag op zaterdag overvallen in de Molukkenstraat in Amsterdam. De politie kreeg rond

 

Twee katten overleden na flinke brand in portiekflat Haarlem

Op de Mr. Jan Gerritszlaan in Haarlem is een flinke brand geweest in een portiekflat. Zover bekend is niemand gewond

 

Verdachte man opgepakt voor bedreiging, Schiphol Plaza weer vrijgegeven

Op Schiphol is een groot deel van Plaza ontruimd en afgezet nadat er een verdachte situatie heeft afgespeeld waarbij mogelijk