Gijzeling in Apple Store Leidseplein Amsterdam

Op het Leidseplein in Amsterdam is een gijzeling gaande bij de Apple store. De melding kwam omstreeks 17.40 uur binnen.

Het Parool meldt dat twee personen met bivakmutsen op de Apple store zijn binnen gegaan en mogelijk iemand gegijzeld gehouden wordt. Op beelden op twitter is te zien dat bij een persoon een vuurwapen tegen het hoofd gehouden wordt.

Politieagenten lopen met getrokken wapen en dragen zware kogelwerende vesten. Ook zijn er ambulances opgeroepen naar het Leidseplein. Even na 18.00 uur schaalde de hulpdiensten op naar een GRIP1 situatie.

Het gebied is zeer ruim afgezet. Onder meer de Stadhouderskade is afgezet grofweg vanaf het Museumplein. Omliggende gebouwen zouden worden ontruimd.

Update 19.10 uur: Onze cameraman ter plaatse meldt dat de afzetting nog ruimer gemaakt wordt. Ergens op het Leidseplein gaat een brandalarm af. De EOD is ter plaatse.

Update: 19.30 uur: De politie bevestigt dat iemand met een vuurwapen zich in/bij de betreffen de winkel bevindt. De politie is met veel specialistische eenheden ter plaatse. De politie verzoekt omwonenden, ondernemers en werknemers aan het Leidseplein om niet naar buiten te komen en binnen te blijven. Tevens tweet de politie dat alle beelden van de gijzeling die op sociale media rondgaan veiliggesteld worden en meegenomen worden in het onderzoek.

Update 19.45 uur: Zojuist is een Bearcat ter plaatse gekomen, dat is zwaar gepantserd voertuig van de Dienst Speciale Interventies.

Update 20.55 uur: Sinds het begin van de gijzeling in de Apple store aan het Leidseplein hebben meerdere mensen het pand kunnen verlaten. Dit laat de politie zojuist weten. Over de situatie in en rond het pand wordt momenteel verder nog geen informatie gedeeld.

Update 22.15 uur: Tientallen mensen die eerder de Apple Store hebben kunnen verlaten, worden opgevangen door politieagenten. De opgevangen mensen gaan naar een locatie van de politie voor een getuigenverklaring en natuurlijk voor nazorg zoals Slachtofferhulp. Dit meldt politie Amsterdam zojuist op Twitter.

Update 22.30 uur: De gijzeling in de Apple Store aan het Leidseplein is op dit moment nog steeds gaande. Het Leidseplein en omliggende straten en wegen zijn afgesloten, onder andere de Stadhouderskade en de Marnixstraat. Nog altijd zijn er veel politieagenten en specialistische eenheden ter plaatse. Politie deelt nog altijd geen nieuwe informatie omwille van de veiligheid van betrokkenen. Iedereen met zicht op het pand wordt verzocht geen beeldmateriaal te publiceren of te streamen.

Update 23.00 uur: Ongeveer een kwartier geleden zijn er twee mensen de Apple Store uit gerend. Een van hen, vermoedelijk de gijzelnemer, is door de DSI aangereden. Hij ligt op straat en wordt met een robot onderzocht op explosieven. De gijzelaar is in veiligheid gebracht. Ook meerdere mensen die nog in het pand zaten zijn in veiligheid gebracht. Over de toestand van de gijzelnemer is verder nog niets bekend.

Update 23.45 uur: De politie bevestigt dat de gijzelnemer gestopt is door hem aan te rijden op het moment dat hij naar buiten rende. Uit onderzoek is gebleken dat de verdachte geen explosieven op zijn lichaam bij zich droeg. Hulpdiensten hebben zich over hem ontfermd en hij is met spoed onder politiebegeleiding naar een ziekenhuis vervoerd. Over zijn verwondingen is op dit moment niks bekend. Voorlopig doet de politie nog onderzoek in en bij de Apple Store. De omgeving blijft voorlopig nog afgezet. Politie verwacht op zijn vroegst morgen in de loop van de dag meer informatie te hebben.

Bekijk ook de volgende items:

 

Brand in woning in Amstelveen, mogelijk een gewonde

In een woning aan de Traviatastraat in Amstelveen is maandagavond rond 22.10 uur brand uitgebroken. De brandweer was snel ter

 

Brand verwoest dak sauna Haarlem

Maandagochtend rond 11:20 uur brak een brand uit in het dak van een sauna aan de Van Egmondstraat in Haarlem.

 

Persoon gewond na beknelling in machine in Haarlem

Op de Amsterdamsevaart in Haarlem is maandagochtend een persoon bekneld geraakt in een machine in de keuken. Mogelijk zou het

You cannot copy content of this page